Geschiedenis

Het Amstelveens Poppentheater is gevestigd in een voormalig schoolgebouw (kleuterschool). Het theater werd in 1966 opgericht door de bekende handpoppenspeler Jan Nelissen en deze was gedurende tien jaar de vaste, enige speler van het theater. Hij maakte voorstellingen voor zowel kinderen als volwassenen. Nelissen beheerste het handpoppenspel tot in de details en was de leermeester voor beginnende collega's, zoals Theo Terra, die inmiddels al weer heel wat jaren in de grote schouwburgen en kleine theaters zeer succesvol is. Eind 1976 noopten gezondheidsredenen Nelissen de vaste bespeling te beëindigen en ging hij over op wisselbespeling. Dit betekende dat niet alleen hij, maar ook professionele binnen- en buitenlandse spelers het programma invulden. Zo werd het Amstelveens Poppentheater een programmeringstheater met wisselende spelers. Monique Henquet, de assistente van Nelissen, ging het theater leiden. En, heel belangrijk, de Gemeente Amstelveen stelde (en stelt nog steeds) een structurele subsidie beschikbaar, waardoor er op de woensdag- en zaterdagmiddag voorstellingen voor kinderen gegeven konden worden. In die tijd speelden theatergezelschappen als Poppentheater Dibbes, Theater Terra, Speeltheater Holland al hun voorstellingen in het Amstelveens Poppentheater. Nu spelen deze gezelschappen in allerlei grote en kleine theaters, maar spelen nog steeds met veel plezier in het Amstelveens Poppentheater.

In 1982 nam Monique Henquet afscheid en zij werd opgevolgd door Marianne van Velsen. Op 31 oktober 2003 gaf zij op haar beurt het stokje over aan huidige directeur Myrthe Schuuring.

In 1984 heeft het Amstelveens Poppentheater een grondige verbouwing ondergaan, gevolgd door een tweede verbouwing in 1997. Tijdens de laatste verbouwing zijn het toneel en de zaal vergroot en de technische voorzieningen aan de toenmalige eisen aangepast. In 2008 is er een grondige renovatie geweest waarbij de foyer een heel nieuw sfeervolle inrichting heeft gekregen.

In oktober 2016 bestond het Amstelveens Poppentheater 50 jaar!